Let`s Do It Romania!

In curand sarbatoresc 4 ani de voluntariat greu. 4 ani de initiative si implicare non stop, de dedicare si vointa, de entuziasm si piedici. 4 ani frumosi de voluntariat pur, nefinisat, neinteles de multi dar satisfacator pentru mine.

Voluntariatul pentru mine inseamna dedicare, vointa si  entuziasm. 100 % dedicare si vointa, fara sa ma gandesc vreodata la rasplata. Eu cred ca rasplata vine cand ai nevoie de ea,cand nu te astepti la ea.  Niciodata nu m-am gandit la bani, ei fac voluntariatul sa para o fitza, o demonstratie filantropica de moment pentru ceilalti. Subiectulasta ar trebui dezbatut cum se cuvine, si deci o sa ii aloc un spatiu mai amplu, insa acum vreau sa impartasesc entuziasmul continu legat de voluntariat.

Sunt foarte bucuroasa si mandra sa fac parte din echipa judeteana de coordonare a proiectului Let`s Do It Romania! Si nu sunt cuvinte de lauda, sunt sentimente reale.  Eu cred ca acest proiect este o oportunitate pentru ca Romania sa se afirme si sa demonstram ca in tara asta nu exista numa manelisti si comunisti ce ne conduc prost.

Pentru cei care nu stiu inca, descriu putin din proiectul. Poate pentru unii este reclama, si cu toate ca ar putea sa fie, si ar fi normal sa promovez acest proiect bazat pe voluntariat,  acest articol este destinat exprimarii  experientelor mele legate de acest proiect. 😀

Proiectul  propune o zi nationala de curatenie, in care voluntarii sa curete zonele verzi din afara oraselor. Dupa Estonia, Lituania, Letonia, Portugalia si SLovenia, a venit randul Romaniei sa demonstreze ca se poate. Pe langa curatarea deseurilor din arealele naturale cu ajutorul voluntarilor,se doreste  responsabilizarea cetatenilor si  constientizarea asupra  impactului pe care il are un comportament indiferent fata de mediu pe termen lung.

Proiectul este foarte complex si implica ajutorul autoritatilor si a multor institutii guvernamentale, dar si ajutorul sponsorilor fara de care proiectul nu ar exista. Acest proiect nu are un buget si nici un beneficiar „fizic”. Beneficiarul este Romania, orasul in care locuiesti si natura pe care o admiri (sau nu) atunci cand mergi la picnic, in excursie sau doar la plimbare.

Rolul nostru in acest proiect este acela de a coordona si organiza  proiectul, iar pentru asta echipa este formata din diverse persoane care se ocupa cu : logistica, finantele, comunicarea, cartarea, voluntarii. Rolul meu in echipa este aceea de a coordona ziua de 25 septembrie. Insa pana acolo, sunt asistenta Ioanei 😛 care fiind coordonatorul judetean are cea mai multa munca. Pe langa coordonarea si intersectarea „departamentelor”, noi trebuie sa punem in ordine toate informtiile si sa le analizam si aplicam, incat sa putem inainta. Treaba asta e foarte complicata si implica foarte mult timp, mult mai mult decat ma asteptam. La inceput am crezut ca nu va fi foarte greu, dar pe zii c trece, avem tot mai multa treaba, si imi dau seama cat de multe persoane sunt implicate si cate detalii trebuiesc stabilite, pentru ca proiectul sa decurga conform planului.

Am inceput cu cartarea, care este cea mai importanta. Cartarea consta in verificarea unui traseu si punctarea exacta pe harta a mormanelor de gunoi, pentru ca in 25 septembrie voluntarii sa stie exact unde merg. Inca mai avem nevoie de oameni care sa ne ajute cu finalizarea traseelor, si ne straduim sa le finalizam, deoarece fara harti nu avem nimic.

Urmatorul pas a fost contactarea tuturor institutiilor guvernamentale, cerandu-le sprijin si ajutor in demersul nostru pentru o curatenie nationala. Majoritatea au fost receptivi, dar oricum eu zic ca totul consta in cum stii sa prezinti si „vinzi” produsul. De la fiecare intitutie am cerut ce ne poate oferii, fara sa insistam sau sa sarim calu`. In principiu lumea coopereaza, iar pe cei ce nu sunt prea receptivi ii vom convinge pana la urma. Cea mai importanta parte va urma in decursul urmatoarelor 2 saptamani, contactarea sponsorilor. Proiectul este foarte mediatizat atat in tara cat si pe plan local (ne straduim sa il mediatizam cat mai bine), insa unii oameni inca nu ne cred. Tocmai de aceea,  pentru acest proiect se solicita sponsorizare in produse sau servicii (de ex: manusi, pungi de gunoi, masti etc. sau sevicii de tiparire, distributie, preluarea gunoiului adunat, etc).

Foarte multa lume este sceptica in ceea ce priveste proiectul, si toti ma intreaba daca am innebunit gandindu-ma ca se poate face asa ceva in Romania. Nu inteleg de ce nu ai vrea sa cooperezi in acest proiect de implicare nationala, cand pana la urma toti avem de castigat. Eu nu castig financiar absolut nimic din asta, nici un privilegiu, fie el cat de mic, si nici nu vreau, acesta nu este motivul pentru care am acceptat sa iau parte la aces proiect. Pe mine nu ma plateste nimeni ca imi petrec timpul scriind mailuri, sau comunicate, sau dand telefoane, sau incercand sa conving institutiile guvernului nostru cel stralucit ca este important sa se implice deoarece pana la urma urmei este vorba de noi toti, de familiile noastre si de natura noastra. Si daca ma intrebati totusi atunci de ce o fac, nu stiu sa va raspund. De nebunie si vointa de a schimba ceva in bine, de a demonstra ca se poate si ca avem un cuvant de spus.

Dar unde sunt intelectualii Romaniei acum? Unde sunt cele 5 milioane de romani care au dorit schimbarea? Unde sunt romanii care au solutii? De ce nu au gura mare acum? De ce nu dovedesc ca se poate, si ca daca afirmam ceva o sustinem pana la capat cu argumente si cu fapte? Nu mi se pare rusine sa iesi sa strangi gunoaiele, chiar daca nu sunt ale tale. Cineva trebuie sa faca primul pas, cineva trebuie sa arate exemplul. Eu am curajul sa demonstrez ce sustin. Voi?

Reclame
3 comentarii
  1. isis a spus:

    Am fost voluntar, apreciez initiativa, efortul, sufletul depus, timpul investit, oamenii speciali, pasul spre schimbare…
    Faceti bine ceea ce faceti! Si noi vom face, dar in Bucuresti!
    Let’s do it Romania!

    • Multumesc frumos pentru incurajare.Eu vad ca aradenii au nevoie de incurajari, si nu ma refer la tineret. Pentru ca Let`s Do It Romania se adreseaza tuturor, nu doar tinerilor, iar parintii nostrii ar trebuii sa aiba mai multa vointa si au mai multe motive sa doreasca sa demonstreze ca Romania poate. Tineretul este viitorul, insa avem si un prezent care este dezastruos, si trebuie sa lucram impreuna sa il facem mai bun. 😀 cat idealism 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: