Educatie

A fii educat este la noi in tara un privilegiu. Si ma refer la educatie, nu la a merge la sacoala, a injura progfesoru` si a da un examen la care nu stii nimic da oricum il treci ca cica la” Bak2 trebe sa treaca toata lumea sa nu se faca liceul X de ras…

A fii educat tine foarte mult de parinti, dar exista cazuri, totusi, cand parintii nu pot mai mult si copii, vazand asta, se educa singuri. Desigur asta ar fi un subiect foarte foarte lung de discutat, si ar fi foarte interesant de dezbatut. Insa eu doream sa vorbesc despre altfel de educatie, educatia „personala” sa ii spunem asa. Oamenii cu ambitii si cu dorinte inalte doresc totdeauna sa fie buni in domeniul in care lucreaza. Doresc sa dea mai mult randament, sa fie mai profesionisti, sa fie mai bine pregatiti. Si cum fac asta? mai ales cum fac asta intr-o tara in care toata lumea are un liceu facut, o diploma sau chiar 6 (vezi doamna ministru a muncii, concetateana de-a noastra din Crisana) si cateva mastere facute sa fie 100 lei mai mult la salar?

Ce faci atunci cand realizezi ca ai mers la master doar ca sa ai dovada foaia aia nenorocita despre care vorbesc angajatoprii, ca de fapt profesorii sunt mult prea plictisiti si tristi sa iti mai predea sau prea nervosi ca sunt doar 3 elevi in sala? Ce faci atunci cand vrei sa iveti desii esti cam singurul de acolo care vrea asta si nici prea multe materiale nu ai la dispozitie?

Ei eu zic ca te ambitionezi si faci exact ceea ce vrei sa faci. Bineinteles, intr-o tara cu un sistem educational macar normal, tot ce am enumerat mai sus ar fi de neconceput, am avea biblioteci specializate in care sa gasesti toate informatiile indiferent cat sus de actuale o ba, am avea suporturi de curs si materiale la cursuri si mai ales am avea o gramada de citit. Da, asta cred ca e cel mai important. Din pacate noi nu avem asta in scoli, dar avem posibilitatea sa invatam singuri, sa citim singuri, sa ne ambitionam si sa ne educam singuri. Si atunci de ce mai avem nevoie de universitati?

Eu cred ca oamenii care isi cunosc adevarata valoare, stiu cum sa se educe, vor sa urmeze diferite cursuri si citresc foarte mult. Din pacate, exista doar cateva ong-uri care sustin aceasta forma de educatie, si spun din pacate, pentru ca dupa parerea mea ar trebui sa nu existe de nevoie ci doar din alternativa astfel de structuri de suport pentru oricine doreste sa invete si sa se auto educe. Alternative sunt, ne ajuta si comisia europeana prin diferite proiecte, ne ajuta si diferite fundatii prin cursurile lor dar totusi parca as vrea sa nu ma invat eu singura cum sa invat ci sa particip la cursuri, sa interactionez si mai ales sa se ocupe un profesor de mine si de informatia de care pot dispune, de modelarea cunostiintelor si de ceea ce va ramana cand voi termina facultatea si voi intra pe piata muncii….

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: