Arta o ba?

Artist … niste artisti … artistii?!?! … artisti pe dracu, cine zice ca-s artisti???

Da cine zice ca nu sunt artisti? ce, ei nu creaza? ei  nu sunt talentati? ei nu transpun sentimente, realitati ori emotii in lucrarile lor?

Conform DEX artistul este:  persoană de talent care lucrează în mod creator într-un domeniu al artei; persoană care dă dovadă de talent în profesiunea pe care o exercită.

Acelasi dictionar explicativ roman online ne spune ca arta este: 1) Formă a activității umane care oglindeste realitatea prin imagini expresive. ~ populara. ~ poetica. 2) Totalitate a operelor dintr-o epoca, dintr-o tara, care apartin acestei activitati. 3) Fiecare dintre modalitatile de exprimare a frumosului, a esteticului. ~ cinematografica. ~ teatrala. ~e plastice. 4) Totalitate de cunostinte si de priceperi, necesare pentru activitatea într-un anumit domeniu. ~ oratorica. ◊ ~ militara ramura a stiintei militare care se ocupa cu teoria si tactica actiunilor de lupta.

♦ fel de a lucra potrivit unor reguli si deprinderi invatate; indemanare deosebita, pricepere, maiestrie, mestesug, abilitate;

Deci aaaa….ei nu sunt artisti … pentru ca ei nu profeseaza intr-o arta anume! Pentru ca in Romania  handmade-ul nu este arta. Pentru ca acest vast domeniu, ca multe altele e foarte ramas in urma la noi. Pentru ca nu este vreo Bianca lu` Bote care sa zica ca ar fii cool si asa lumea nu e foarte interesata de aceasta arta in devenire. Daca ne luam dupa definitia „opera de arta = opera rezultata din activitatea artistica creatoare” handmade-ul este si el o arta, iar majoritatea persoanelor ce creaza obiecte prin tehnicile handmade sunt artisti! Cel putin eu asa consider si asa militez, si sper sa reusesc sa fac cat mai multe sa promovez aceasta arta a originalului si a frumosului. Avem atatia tineri care vor sa dezvolte arta handmade prin diferitele tehnici si concepte pe care le folosesc, prin obiecte realizate atat de diferit, insa avem si persoane din generatiile mai vechi care ne sprijina. Artistii handmade sunt unici si originali, sunt mai putini decat ar putea fi si mai multi decat ne gandim in Romania. Artistii handmade trebuiesc promovati, trebuiesc sustinuti si trebuiesc ajutati sa fie recunoscuti ca artisti, ca  si creatori.

Arta asta iti face cu ochiul si te atrage… insa fiindca are atatea ramuri nu stii de unde sa incepi… nu stii cum sa experimentezi, cu ce obiete incepi,ce materiale iti trebuie, ce tehnici sa folosesti si care ti se potrivesc mai bine.  Si pe cine sa intrebi? cine stie sa iti explice? Mai important cine vrea sa iti explice? Te pui si cauti pe net…si cauti si descoperi o lume cu totul aparte! O lume prea departe insa, in SUA unde se gasesc sute de tehnici si sfaturi pentru toate domeniile handmade, avand o cultura aparte pentru Handmade si Do It Yourself. Intradevar se gasesc si in Europa, insa nu atat de diversificate.  Pe langa site-uri ce te invata pas cu pas tehnici si secrete ale „profesiei” existe foarte multe bloguri unde gasisti tehnici, raspunsuri, idei si multe persoane interesate de aceasta arta. De pe site-uri internationale puteti de asemenea achizitiona carti pe diverse teme specifice, de unde puteti invata tehnicile, carti scrise de cele mai multe ori in engleza, insa putem gasi si in Europa in franceza si germana. O problema cu  site-urile de artizanat ar fi ca in foarte multe dintre aceste tutorialele ce se gasesc fac referire la produse ce se gasesc pe piata americana, si pe care la noi nu le gasim ori nu sunt accesibile din punct de vedere finaciar, deoarece rare fiind, au preturi destul de piperate. Un alt inconvenient ar fi cateodata limba engleza, si anume denumirile specifice pentru diverse tehnici ori metode carora nu le gasesti transpunerea in limba romana. Insa cu determinare te descurci si reusesti sa prinzi idea. Cele de mai sus sunt relatari pentru persoane neexperimentate,ca mine pe cand eram fascinata de primii mei pasi in  lumea handmade.

Noi  in Romania nu dispunem de foarte multe materiale ajutatoare ce te invata cum  si ce sa faci pentru a stapanii aceasta arta. Si nu dispunem nici de suport mediatic pentru a devenii artisti si a demonstra ca putem si suntem originali. Cu toate acestea exista sprijin, desi nu cat ar trebui, din partea unor oameni pasionati de chestiutze ca si mine, ca si voi. Totusi suntem destul de multi cei care au facut o pasiune pentru handmade, cei care creaza si cei care vor transforma si promova handmade-ul!!!

Sunt cateva bloguri in Romania ce ne „aprovizioneaza” cu tutoriale, sfaturi, tehnici si secrete si promoveaza tinerii artisti ce au un cuvant de spus, pe care intentionez sa vi le prezint. Consider ca macar atat merita, pentru cat ne dau ei in schimb :).   Voi ce bloguri urmariti? Impartasitile cu noi, poate le-am omis iar daca doriti mai am si eu cateva bloguri foarte interesante in  bookmark :)….

Care sunt tehnicile voastre preferate si de ce va plac atat de mult? Impartasiti ideile si sfaturile cu cineva? De fiecare data cand ma intreaba cineva vre-un detaliu ori secret il impartasec cu placere, schimb opinii si accept sugestii. Ba chiar si organizez sesiui de „chestiutzit” intre prietene :D. Insa sunt destule persoane car vor sa aiba totul fara nici un efort, sa stie si sa manuiasca totul, fara sa se chinuie sa afle pe pielea lor, ceea ce nu e ok, dar isi dau repede seama ca daca nu ai rabdare si nu iti place, nu  are rost nici macar sa incepi.

Eu cred ca atunci cand esti creativ devii mai vesel  iar un obiect realizat manual are personalitate si incarcatura deosebita, cu atat mai mult daca porneste de la o idee draguta si se termina in cadou :).  Incet incet mi-am facut un mic atelier unde imi tin materialele si ideile :P, unde inainte de a crea ceva ma gandesc la persoana pentru care creez obiectul, si astfel ii garantez personalitatea.

Coltul meu de handmade are un aer vesel si ma determina sa petrec cat mai mult timp creand. Cand incep sa lucrez parca minutele zboara si se transforma rapid in ore. si cum eu nu posed atentie distributiva, degeaba se vorbeste cu mine, eu nu aud. Doar imi pun imaginatia la bataie si ma duce departe in orizont, in lume colorata si cu multe multe chestiutze mici si dragute asa cum imi place mie.

Cream obiecte cu poveste, obiecte unice si originale, obiecte vesele ori obiecte cu putin suflet de la noi, ne punem semnatura si le transformam in diverse obiecte de folosinta multipla, in obiecte vestimentare ori in cadouri dragute,  le transformam in arta!

Handmadeul este o arta originala, o arta neobisnuita si unica care merita promovata si la noi. Voi ce spuneti?

Lasă un comentariu